Bds_KamelenTsjaad is een land dat gelokaliseerd is in het noorden van Centraal Afrika, het heeft geen toegang tot de zee. De beroemde Sahara woestijn loopt door het centrale regio van het land* en brengt daardoor hoge temperaturen met zich mee. Hoewel het een land is dat zich veel heeft ontwikkeld in de laatste jaren, lijdt het nog onder een gewelddadige politieke situatie en constante staatsgrepen, wat veel instabiliteit en onzekerheid in het land brengt. De meerderheid van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft geen toegang tot de basis benodigdheden, zoals water en elektriciteit.
Te midden van deze armoede en behoefte, dat onbekend is voor een groot deel van de wereld, zag het UKGR Centrum de noodzaak om het Woord van God te brengen tot dit volk dat hulp nodig heeft.
Het is niets nieuws dat de motivatie van het werk van de Universele Kerk is om zielen te winnen voor het Koninkrijk van God. Pastors, helpers, evangelisten geven met grote liefde hun levens zonder kosten noch moeite te sparen om deze waardevolle missie te doen slagen. Maar in een land dat heet is en niet beschikt over een infrastructuur, is er iets meer nodig om het Woord van God te kunnen brengen.
“De plaatsen zijn ver van elkaar verwijderd en om te kunnen komen waar de mensen zijn, dienen wij de woestijn te doorkruisen. Als wij te voet gaan, zouden wij vanwege de intense hitte van het zand onze voeten verbranden. Daarom gebruiken wij kamelen voor transport. Hier wordt de evangelisatie per kameel gedaan”, legt pastor Robson de Oliveira uit, hij woont al twee jaar in Tsjaad en is verantwoordelijk voor het werk van de UKGR in het land.
Wanneer de vrijwilligers van de evangelisatiegroep vlakbij een bepaalde plaats komen, denken de mensen dat ze, zoals gewoonlijk, een doortrekkende groep zijn. Zij kunnen zich echter niet voorstellen dat de gelegenheid voor de Behoudenis van hun zielen per kameel komt, door toedoen van de evangelisatiegroep van de UKGR.
“Om zielen te winnen doen wij alles”
De pastor die 19 jaar geleden zijn leven, samen met zijn vrouw Marcia, achterliet om God te dienen, ziet de uitdaging van deze vorm van evangeliseren niet als “anders”, omdat zij kamelen gebruiken. Hij vertelt dat hij al door kritischere situaties heen is gegaan toen hij evangeliseerde in Ivoorkust, een Afrikaans land dat in een constante burgeroorlog verwikkeld is. Daar waren er dagen waarop zij niet eens hun huizen konden verlaten vanwege de kogels die overal waren en zelfs de muren troffen van de plaats waar de kerk diensten hield.
In Tsjaad is meer dan 70% van de bevolking moslim, dat maakt het evangelische werk nog moeilijker, omdat de meerderheid niet eens de naam van Jezus wilt horen.
“Ja er zijn moeilijkheden, maar de blijdschap die wij ervaren, wanneer een persoon de Here Jezus accepteert en zijn leven verandert, is zeer groot. Wanneer dat plaatsvindt is het alle moeite waard en dat is wat wij gezien hebben. Daarom doen wij van alles om zielen te winnen. We gebruiken kamelen als het moet en wij vinden een manier. Niet eens de woestijn kan ons tegenhouden”, verklaart pastor Robson.
Met dank aan: bisschop Marcelo Pires
[simpleviewer gallery_id=”8″]