bliksemEen tijdje geleden plaatste ik het volgende op mijn Facebookpagina: “U kunt in een dag van rechtvaardige woede, meer bereiken dan in een jaar van passiviteit.” Velen vroegen daarop, “Wat is rechtvaardige woede?” Waarschijnlijk is het niet zo duidelijk als ik dacht.
U weet wat de woorden ‘rechtvaardig’ en ‘woede’ betekenen. Misschien heeft u ze nooit samen gezien, maar denk nu na over wat het betekent. Woede en rechtvaardigheid hangen nauw met elkaar samen. Het is gewoonlijk ons gevoel voor rechtvaardigheid dat onze woede opwekt.
Wanneer iets verkeerd is, dan reageren wij direct. Als u ooit werd afgesneden in het verkeer, weet u precies waar ik het over heb. U werd boos. Maar als uw reactie was om te versnellen en hun af te snijden, dan was deze woede niet rechtvaardig. U plaatste uw eigen veiligheid en dat van anderen op het spel. U handelde niet correct. U loste het probleem niet op. U verbeterde de staat van het verkeer niet – in feite, maakte u het zelfs erger.
Rechtvaardige woede maakt dingen niet erger. Het werkt met veel kracht, maar ook met intelligentie, om hetgeen verkeerd is te corrigeren. Het is snel. Het is standvastig. Het is geconcentreerd op positieve resultaten. Het stopt nergens voor. Dus, wanneer deze woede opkomt, bent u in staat om in één dag meer te bereiken, dan in één passief jaar.
Wanneer u ergens boos om bent, denk dan hieraan: woede is een krachtige bron van energie. Het is als elektriciteit: het kan de lichten en de huishoudelijke apparaten in uw huis activeren, of u doden door elektrocutie. Uw woede kan rechtvaardig zijn en u helpen om te corrigeren wat verkeerd is, of het kan u bewegen om een verkeerde acties te onderenemen en uw leven te ruïneren. Alles hangt af van hoe u deze energie gebruikt.
Bent u op dit moment ergens boos om? Vraag zich dan af, “Zal ik er iets aan doen?”
1. Als het antwoord “nee” is, vind dan een weg om deze woede zo snel mogelijk kwijt te raken. Ga naar de sportschool. Bid. Schrijf een dagboek. Lucht je hart bij een vriend. En stop eraan te denken.
2. Als het antwoord “ja” is, maak dan gebruik van deze energie! Concentreert u zich op de positieve resultaten en begin direct te handelen. Het geheim zit hem in het “direct”. Het is nu!
(Bent u hier nog?)
Met dank aan: bisschop Renato Cardoso