3. Doop in het water: waarbij, zodoende, een ware overgave aan Christus wordt getoond. Het oude leven wordt begraven en een nieuw leven begint.
Om welke reden dien ik me te dopen in het water? Wat houdt de doop in het water in?
De doop in het water is het begin van een nieuw leven, dat vanaf dat moment geleid wordt door Christus, door middel van gebed en het lezen van de Bijbel, zoals we al eerder hebben geleerd.
De doop is zo belangrijk dat Christus, voordat Hij naar de Vader ging na Zijn wederopstanding, dit bevel aan Zijn discipelen gaf:
“Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping. Wie gelooft en zich laat dopen, zal behouden worden, maar wie niet gelooft, zal veroordeeld worden” (Marcus 16:15-16) NBG 1951.
De doop is de begravenis van het verleden, van een verkeerd leven dat geen richting heeft. Het is een ritueel dat elke verbinding tussen de mens en zijn aardse aard (die de mens zich doet baseren op zijn gevoelens en emoties die, vaak negatief zijn) verbreekt en vernietigt.
Deze publiekelijke houding helpt de mens om een nieuw leven te beginnen, waar zijn “ik” (zijn eigen verlangens die, vaak, verkeerd zijn) stopt met bestaan, wat wil zeggen, dat alle heerschappij die zijn “ik” vroeger over zijn persoonlijkheid had stopt en vanaf nu onderwerpt hij zich aan Christus.
Deze doop wordt verricht door middel van onderdompeling in het water, een element dat zuivering symboliseert. Om deze reden wordt de doop in het water gehouden.
Christus zelf gaf ons dit voorbeeld. Voordat Hij aan Zijn ministerie begon, met genezen, bevrijden en adviseren, liet Hij zich in het water dopen en liet voor een ieder van ons een voorbeeld achter van wat wij dienen te doen. Als Hij, die heilig en puur is, accepteerde om Zich te laten dopen in het water voordat Hij aan Zijn ministerie begon, hoeveel meer dienen wij het dan te doen, zodat wij een nieuw leven met Christus kunnen beginnnen.
Klik hier voor: deel 2