“Ik leer en onderwijs u aangaande de weg die gij gaan moet; Ik raad u;
mijn oog is op u”
Psalmen 32:8.
Wat we telkens in de Bijbel zien is de bezorgdheid van God om Zijn volk, mensen die leren en daardoor een geloof van kwaliteit ontvangen, onafhankelijk te maken.
En dit is hetzelfde wat gebeurt met de meerderheid van de ouders, die proberen hun kinderen, wanneer ze nog jong zijn, te leren om de beste beslissingen te nemen voor de toekomst. Vandaar de motivatie om hun te doen studeren op de beste scholen, de beste vakgebieden van de universiteit bij te wonen enz. En nog andere adviezen, die gegeven werden met de intentie dat de kinderen zouden leren en niet dezelfde fouten zouden maken die hun ouders al hebben gezien.
Nou, de ouders weten dat ze niet altijd in staat zullen zijn om dichtbij hun kinderen te zijn om voor hun te beslissen.
Helaas, faalt de moeite in de meeste gevallen en wordt het doel niet bereikt.
Veel kinderen luisteren niet en omdat ze dat niet doen, zijn ze ook niet gehoorzaam. Heel vaak denken ze dat wat van hun gevraagd wordt te moeilijk is…
Aan de andere kant, is de oplegging van de ouders’ kant niet genoeg. In dit geval, wat de jongere wel doet is, wachten totdat hij onafhankelijk is om te doen wat hij wil doen met zijn leven.
God verplicht niets aan niemand. Wat Hij wil is ons leren, zodat wij zelf zullen begrijpen wat het beste voor ons is…
En als we niet leren?
Als we niet leren? Dan zijn wij degenen die aan de gevolgen zullen lijden! Kijk goed wat er gebeurd is met de mensen die zich niet wilden onderwerpen aan de adviezen en deden wat zij wilden doen… In het begin lijkt het zelfs goed te gaan. Maar na een verloop van tijd komen de gevolgen.
Wie leert heeft daar zelf voordeel van.
“Weest niet als een paard, als een muildier zonder verstand, welks trots men bedwingt met toom en bit, opdat het u niet te na kome” Psalmen 32:8.
Bisschop Rui Silva
Volg mij op twitter: @BpRuiSilva
Bezoek ook mijn blog op: http://bpruisilva.blogspot.nl