Toen een jongen 12 jaar werd, stuurde zijn vader hem naar een doctor in de theologie, met wie hij studeerde tot hij 24 jaar was. Nadat hij zijn leertijd had afgerond keerde hij vol trots terug naar huis.
Zijn vader vroeg hem: “Hoe kunnen we datgene dat we niet kunnen zien kennen? Hoe kunnen we weten dat God, de Almachtige, overal aanwezig is?”.
De jongen begon bijbelse passages op te zeggen, om het bestaan van God te kunnen bewijzen, maar zijn vader onderbrak hem: “Dit is allemaal te ingewikkeld. Bestaat er niet een simpelere manier waarop wij achter Gods bestaan kunnen komen?
Hij antwoordde: “Niet dat ik weet vader. Ik ben vandaag de dag een geleerd man en ik heb deze materie nodig om de mysteries van de goddelijke wijsheid uit te kunnen leggen.”
– “Ik heb mijn tijd en geld verspild door mijn zoon naar de theologen te sturen”, klaagde de vader.
Hij nam zijn zoon bij de hand en bracht hem naar de keuken. Daar vulde hij een pot met water en strooider er een beetje zout in. Daarna gingen ze weg om door de stad te wandelen.
Nadat ze terug bij het huis kwamen, vroeg de vader hem: “Breng het zout dat ik in de pot heb gestrooid.”
Hij zocht het zout, maar kon het niet vinden, omdat het al opgelost was in het water.
– “Kun je het zout niet meer zien?”, vroeg de vader.
– “Nee. Het zout is onzichtbaar.”
– “Proef dan een beetje van de oppervlakte van het water in de pot. Hoe smaakt het?”
– “Zoutig.”
– “Proef een beetje van het water in het midden van de pot. Hoe smaakt het?
– “Net zo zoutig als het water van de oppervlakte.”
– “Proef nu wat water aan de onderkant van de pot en vertel mij: wat is zijn smaak?
Hij proefde, en de smaak was hetzelfde als de voorgaande keren.
– “Jij hebt jaren gestudeerd, maar was niet in staat om op een simpele manier uit te leggen dat de Onzichtbare God overal aanwezig is”, zei de vader.
– “Door een pot met water te nemen, het ‘zout’ God te noemen, kan ik dit elke boer doen begrijpen. Alsjeblieft mijn zoon, vergeet de theologische kennis die ons verwijdert van God en probeer het geloof en de inspiratie te zoeken die ons dicht bij Hem brengt.”