Wie denkt u dat u BENT dat God naar u zou moeten luisteren?
Wie bent u onder de miljarden mensen? Waarom zou iemand u aandacht schenken of u opmerken? Waarom zou God dat doen? Elk minuut bidden er mensen. Waarom zou u beantwoord moeten worden?
Aandacht. Opgemerkt worden. Geholpen worden. We willen het allemaal, maar het komt niet makkelijk.Het goede nieuws is dat we een goed voorbeeld hebben in ons lichaam, vanwege de manier waarop het werkt.
Het menselijk lichaam bestaat uit duizenden verschillende onderdelen, zowel groot als klein – ogen, voeten, nagels, tanden, huid, haar, enz. Hoe kan één van hun dan uw aandacht trekken, terwijl er zoveel dingen tegelijk gebeuren in uw lichaam gebeuren, in al die duizenden onderdelen? Als één deel van uw lichaam de aandacht van uw hoofd nodig heeft, wat kan het dan doen om aandacht te krijgen?
Pijn is ongetwijfeld de snelste manier.
Pijn is het signaal dat uw lichaam naar uw hoofd stuurt om aandacht te krijgen. “Er is hier iets gaande, je kunt er beter naar kijken.”
Ongeacht hoe klein en ogenschijnlijk onbelangrijk dat lichaamsdeel is – als het pijn voelt, wordt de boodschap meteen naar het hoofd gestuurd. Wilt u bewijs? Pluk een haartje van uw hoofd of arm. Hoe belangrijk is dat haartje vergeleken met alle andere lichaamsdelen op uw lichaam? Niet zoveel. Maar toch, wanneer u het eruit trekt, wordt de pijn die u voelt meteen naar uw hoofd gestuurd en eist het aandacht.
Op dezelfde manier bent u één persoon onder miljarden mensen. Maar wanneer u uw geloof in Jezus praktiseert, dan wordt u een deel van Zijn lichaam, waarvan Hij het hoofd is. Dat op zichzelf al is fantastisch, maar dat is alleen maar de eerste stap om aandacht te krijgen. U bent nog steeds één onder de zovelen.
Nu u een deel bent van het lichaam, heeft u een directe verbinding met het Hoofd. Als u hulp nodig hebt, onmiddellijke aandacht van het Hoofd, dan weet u wat u moet doen. U dient het signaal te sturen. Dat signaal is pijn, maar wij noemen het offer – iets dat u vanwege uw geloof in God doet en dat u pijn doet.
Geloof zonder offer. geloof dat u niet onbehagen brengt, geloof dat geen pijn voelt is dood. Als een deel van uw lichaam dood of verdoofd is, dan voelt het geen pijn en is het waardeloos. U kunt het zelfs beschadigen, maar het stuurt geen signaal naar de hersens. Hetzelfde geldt voor geloof zonder offer – het zegt niets, doet niets, betekent niets en krijgt niets.
Vasten, gebed, tiendes, offerandes, vergeving, anderen helpen, gehoorzaamheid, zelfverloochening, zelfcontrole, onverwacht en gedurfde handelingen van geven, plus een hele scala van andere christelijke verplichtingen zijn niets anders dan verschillende uitingen van het offer. Hoe onbehagelijk ze ook moge zijn voor onze ego’s en zelfvoldane menselijke wil, als wij snel aandacht van God willen hebben,
dan moeten wij de juiste signalen afgeven, ongeacht wie we ook moge zijn.
Het is wat u doet dat bepaalt wie u bent en of u aandacht verdient.
Bisschop Renato Cardoso