altar2Nadat Jakob met God had gestreden en overwonnen, behaalde hij eindelijk die innerlijke vrede waar hij heel zijn leven naar zocht. De angst maakte plaats voor rust. God had zojuist zijn identiteit, en tevens zijn leven, veranderd door hem een andere naam te geven, namelijk: Israël.
Het eerste wat hij vervolgens deed was om een Altaar te bouwen. Dat Altaar gaf hij de naam “God, de God van Israël”. Hieruit kunnen wij 2 belangrijke lessen leren:
1: Dat Altaar representeerde God voor hem. Natuurlijk is God geen aards Altaar dat gemaakt is door mensenhanden, Hij is Geest, maar het houdt in dat het Altaar het contactpunt was tussen Israël en zijn Heer.
2: Het was ook een verklaring dat hij vanaf dat moment een ware relatie met God had, vandaar dat hij erbij toevoegde “de God van Israël”.
Nou, er zijn veel mensen die met hun mond beweren dat God hun God is, maar in werkelijkheid is Hij dat niet. Misschien vraagt u zich af, hoezo?
Het is vergelijkbaar met een huwelijk. Een man kan een vrouw, waar hij interesse in heeft, niet claimen als zijn vrouw puur vanwege het feit dat hij dat wenst. Wensen is niet genoeg! Als hij die vrouw als zijn wettige echtgenote wil hebben, dan dient hij de prijs te betalen. Hij dient zijn vrijgezelle leven aan haar over te geven en vica versa. Pas dan kan hij zeggen “zij is mijn vrouw”. Deze logica begrijpt iedereen.
Hetzelfde geldt voor God! Pas wanneer u uw gehele leven aan Hem geeft, ALLEEN VANAF DAT MOMENT, zal God daadwerkelijk uw God zijn.
Hoe geeft men dan het leven aan God?
Wanneer men, net zoals Israël, zijn gehele leven offert op het Altaar! Vanaf dat moment zal u van Hem zijn en Hij van u.
Dan kunt u praten over de God van Abraham, Isaak, Israël en (uw naam)… En op dezelfde wijze dat die mannen genoten van grote overwinningen en zegens, zo zal dat ook met u gebeuren. Door die zegens zal een ieder die naar uw leven kijkt, erkennen dat u van God bent.
Maar vergeet niet: het startpunt hiervoor is het Altaar.
Denk er goed over na.
Dat God u zegene,
Bisschop Rui Silva
Volg mij op twitter: @BpRuiSilva
Bezoek ook mijn blog op: http://bpruisilva.blogspot.nl