Voordat hij stierf, was Steve Jobs gedurende vijf jaar aan het werken aan het ontwerp voor zijn privé jacht (die overigens hier in Nederland werd gebouwd, in Aalsmeer). De jacht is afgelopen zondag, één jaar na de dood van het genie van Apple, eindelijk afgemaakt. De prijs ervan werd niet bekendgemaakt, maar men schat dat het in de tientallen miljoenen zit. Bij de inauguratie werd de jacht “Venus” genoemd, de godin van liefde, schoonheid, seks, vruchtbaarheid, voorspoed en overwinning. Ironisch toch?
Ik heb niets tegen iemand die zich verrijkt door de vrucht van zijn werk. Jobs werkte hard, vond dingen uit, inspireerde en werd, terecht, rijk. Helaas leefde hij niet lang genoeg om van de jacht te genieten die hij had ontworpen. Voortijdig van het leven ontnomen, op 56 jarige leeftijd door de ongenadige alvleesklierkanker, was zijn gehele fortuin ontoereikend om de dood te verslaan.
Met het oog op mensen zoals hem vertelde Jezus deze gelijkenis:
“Het land van een rijk man had veel opgebracht. En hij overlegde bij zichzelf en zeide: Wat moet ik doen, want ik heb geen ruimte om mijn vruchten te bergen. En hij zeide: Dit zal ik doen: ik zal mijn schuren afbreken en grotere bouwen en ik zal daarin al het koren en al mijn goederen bergen. En ik zal tot mijn ziel zeggen: Ziel, gij hebt vele goederen liggen, opgetast voor vele jaren, houd rust, eet, drink en wees vrolijk.”
“Maar God zeide tot hem: Gij dwaas, in deze eigen nacht wordt uw ziel van u afgeëist en wat gij gereedgemaakt hebt, voor wie zal het zijn?”
“Zó vergaat het hem, die voor zichzelf schatten verzamelt en niet rijk is in God” (Lucas 12:13-21) NBG ’51.
Deze gelijkenis is niet een veroordeling voor rijke mensen. Het is een waarschuwing voor degene die rijk is maar niet de ware rijkdom erkent. Dwazen, zo noemt God ze. Ze kennen de waarde van een jacht, privejet, auto, bedrijf, horloge, juweel… Maar ze kennen niet de waarde van hun eigen leven en van het eeuwige leven.
Wat de saldo op uw bankrekening ook moge zijn, bent u er klaar voor als u vandaag zou komen te overlijden? Hoe zit het met uw saldo bij de bank van God?
Bisschop Renato Cardoso