vitaLepelHet nieuwe jaar staat voor de deur. Plannen, dromen en wensen komen op rond dit tijd van het jaar. Net zoals dat een jaar geleden het geval was. Heeft u uw doelen in 2013 behaald? Stop en denk er even over na. Als u blijft doen wat u altijd hebt gedaan, dan zult u blijven hebben wat u altijd hebt gehad.
Goede plannen en doelen zijn heel belangrijk. Als u niet weet waar u naartoe wilt gaan, dan zult u nooit weten als u daar aankomt, zodoende zal elke plaats waar u beland goed genoeg zijn. Wij dienen een doel te hebben.
“Mijn eigen zaak/bedrijf openen, zodat ik voor niemand meer hoef te werken.”
“Een beter huis kopen in een betere buurt zodat mijn gezin en ik meer comfort zullen hebben en veiliger zullen zijn.”
“10 kilo afvallen, gezonder worden en geen luie levensstijl aanhangen.”
“Meer vrede in mijn relatie met God door een actiever geestelijk leven.”
Wat uw doel ook moge zijn, één ding is zeker: u zult meer moeten doen dan alleen maar één stap nemen om het te bereiken. Het zal niet vandaag, opeens, in een oogopslag uitkomen. Daar falen veel mensen in. Zij worden ontmoedigd omdat hun dromen te ver lijken te zijn.
Er is echter een trucje om dit te kunnen overwinnen. Het is de kracht om iets elke dag te doen.
Als u een droom wilt doen uitkomen, dan dient u er elke dag iets voor te doen. Ongeacht hoe klein die stap ook mag zijn, dat is de manier waarop u uw doel zult bereiken. Stap voor stap, zo versloeg de schildpad de haas. Hetzelfde geldt in het ware leven.
Zonder de visie van uw droom, die ver lijkt, te verliezen, dient u elke dag er iets aan te doen en de volgende dag dient u dat weer te doen. Het kan misschien 10 minuten, een half uur of een uur per dag zijn dat u eraan besteed. Het maakt niet uit hoeveel tijd u er dagelijks aan besteed, het gaat om het feit dat u er elke dag mee bezig bent. Daar ligt de kracht; de regelmatige gewoonte, de opsomming van alle acties.
Wilt u binnen een jaar uw eigen zaak openen? Wat kunt er vandaag dan aan doen? Wat meer onderzoek in dat betreffende gebied doen ? Met iemand spreken die al een langere tijd op dat gebied werkt? Een bankrekening openen en beginnen te sparen zodat u wat startkapitaal hebt?
Wilt u 10 kilo afvallen en gezonder beginnen te leven in 6 maanden? Wat kunt er vandaag dan aan doen? Het toetje overslaan? De trap nemen in plaats van de lift? Een afspraak maken met de diëtist?
Toen de discipelen aan de Here Jezus vroegen om hun te leren hoe te bidden, leerde Jezus hun het Onze Vader. Binnen dit gebed zit een geheim waarvan weinigen op de hoogte zijn” “Geef ons heden ons dagelijks brood.”
• Ons dagelijks brood: hetgeen wij nodig hebben
• Dagelijks: we dienen te streven naar hetgeen wij dagelijks nodig hebben; het baat niet om alleen vandaag te zoeken naar iets wat wij de gehele week nodig zullen hebben
• Geef ons heden: dit toont ons dat dit gebed elke dag bij het begin van de dag opgezegd dient te worden, wanneer ons “heden” nog voor ons ligt
Dat is de kracht van iets dagelijks doen. Was het Onze Vader ons niet op zo’n manier gegeven dat wij het elke dag dienen op te zeggen? Het dient als een richtlijn over hoe wij onze dagelijkse gebeden dienen op te zeggen. Ik ben een levende getuige van deze macht. Sinds ik dit begon te doen, heeft mijn geestelijk leven een hoger niveau bereikt.
U kunt hier en nu beslissen wat u elke dag zult doen dat u dichter bij uw doel zal brengen.
1. Denk na en bepaal goed waar u naartoe wilt gaan
2. Beslis om iets dagelijks te doen ter voordele van uw doel
3. Doe het. Geen smoesjes. Geen uitzonderingen.
Geen uitzonderingen.
PS: Hier is een tip voor degenen die echt vastberaden zijn om hun droom te bereiken: houd een agenda, dagboek, kalender of een andere manier om u te herinneren wat u dient te doen en wat u die dag hebt gedaan. Het plezier van het einde van de dag te bereiken en schrijven wat u die dag deed is onbeschrijfelijk. Probeer het maar.
Met dank aan: bisschop Renato Cardoso