Er was eens een dienaar van God die heel toegewijd was aan het evangelische werk, hij had bijna geen tijd om voor zijn gezondheid te zorgen: zijn eetgewoontes waren heel slecht en hij beoefende geen enkele vorm van lichamelijke training.
Ondanks al zijn moeite in gebeden, vasten en evangelisatie, zag hij weinig resultaten in zijn kerk. De mensen die kwamen bleven niet en de weinigen die hij had waren geestelijk gesproken heel zwak en vol twijfels.
Op een dag voelde die pastor zich heel ziek en moest naar de dokter gaan. De dokter adviseerde hem om een diëtist te bezoeken. Tegen de wil van zijn vrouw in ging hij voor een consult. Wie had ooit kunnen bedenken dat dat consult zijn leven zou veranderen, zowel in zijn gezondheid, en voornamelijk, in zijn ministerie, omdat hij op de dag waarop hij naar het consult ging veel vragen van de diëtist moest beantwoorden met betrekking tot zijn voeding, wat hij at en hoe hij at.
De predikant vertelde wat hij lekker vond om te eten: gefrituurd voedsel, hapjes, grote porties vlees, frisdrank en veel broodjes. De diëtist zei tegen hem dat hij, vanaf die dag, niet meer alleen mocht eten wat hij lekker vond, maar hij moest ook eten wat hij nodig had (omdat hij wel at, maar hij voedde zichzelf niet) en hij beviel hem ook aan om lichamelijke oefeningen te doen.
Na een paar maanden was de pastor totaal anders; heel gezond en fit en zijn kerk weerspiegelde deze verandering, omdat het aantal mensen hoger werd. Degenen die kwamen, bleven en degenen die er al waren, werden geestelijk sterker, omdat de pastor het advies dat hij van de diëtist had gekregen, begon toe te passen: zoals hij niet alleen kon eten wat hij wilde eten, zo kon hij ook niet alleen maar prediken wat hij kende of wilde, maar juist wat het volk van zijn kerk nodig had om geestelijk te groeien. Zodoende zou hij hun leiden om het geloof te praktiseren, zoals Jezus zei: “…geeft gij hun te eten” (Matteüs 14:16) NBG “51.
Een predikant vertelt wat hij weet, wat hij leuk vindt. Een man van God vertelt wat de mensen nodig hebben.
Met dank aan: Bisschop Alfredo Paulo