silvaDe vijand verslaat u vanwege uw eigen fouten
In sport, zaken doen en in bijna alles in het leven, wint de vijand, niet omdat hij sterker is, maar vanwege de fouten van zijn tegenstander.
Een recent voorbeeld hiervan was de strijd tussen de Braziliaanse Anderson Silva tegen de Amerikaanse Chris Weidman. Ongeacht of u nu niets van UFC (een vechttoernooi) begrijpt of er helemaal niet van houdt, is het makkelijk om een les te leren uit deze situatie.
 
 
 
 

In de bovenstaande video op de achtste seconde is Silva zijn tegenstander aan het provoceren (iets wat hij al deed sinds het begin van het gevecht). In een fractie van een seconde maakt Weidman daar gebruik van en slaat de Braziliaan knock-out. De knock-out was niet alleen de eerste die Silva kreeg in 38 gevechten die hij had gevochten, maar het kostte hem ook de wereldtitel die hij in bezit had sinds 2006.
Als u de overwinningen analyseert in welke sport dan ook, in de zakenwereld, de politiek of op welk gebied van het leven dan ook, wordt hetzelfde gezien. De vijand wint, niet omdat hij per sé beter, sterker of intelligenter is. Hij wint, omdat zijn tegenstander nalatig werd vóór of ten tijde van de strijd. Iemand had, ongeveer tweeduizend jaar geleden, al zoiets soortgelijks gezegd :
“…geeft de duivel geen voet” (Efeziërs 4:27).
1e les: Wees voorzichtig met uw fouten. Zij zijn de hoofdredenen voor uw nederlagen.
2e les: Als u wilt winnen, identificeer dan de fouten en zwakheden van uw tegenstander en maak daar gebruik van. Maar onthoud dat vals spelen een bewijs is dat u de eerste les niet hebt geleerd.
Met dank aan: Bisschop Renato Cardoso