2Wij allen beschikken over twee realiteiten, die van ons en die van God. Onze realiteit is hetgeen wij zien en leven, omgeven door onze familieleden, vrienden en kennissen. Waar de problemen werkelijk zijn, de strijden constant zijn, onmogelijke situatie aan alle kanten en de uitdagingen die ons elke keer beproeven. Het baat iemand niet om te zeggen dat het anders is, het baat niet om zichzelf te proberen bedriegen, het is de realiteit waarin wij leven en daarmee klaar.
Vandaar dat, wanneer men het geloof in de Here Jezus als een oplossing presenteert om het leven te kunnen veranderen, men moeite heeft om dat te begrijpen. Het is alsof een stem zegt: “Dit alles wat jij nu hoort is mooi en aardig, en zelfs interessant, maar vergeet niet de realiteit waarin jij leeft.”
Abraham leefde met zijn gezin, familieleden en vrienden; hij was gevestigd in het land van Ur, dat was zijn realiteit. Op een dag verscheen God aan hem en zei, met andere woorden, tegen hem: “Laat alles achter en kom naar Mijn realiteit”. Hij zei geen woord, hij vertrok simpelweg. Hij beschouwde het als een bevel van God.
Aan de andere kant was Abraham gelukkig, omdat alles wat God hem had beloofd was uitgekomen. De beloftes werden vervuld, hij was voorspoedig en waar hij zijn handen ook plaatste werd gezegend. Het was de moeite waard om alles achter te laten en de stem van God te gehoorzamen. Het leek alsof er niets meer ontbrak en er was ook niets meer nodig, dat was zijn realiteit.
Op een dag zei God tegen hem: “Neem jouw zoon, degene van wie jij houdt, en offer hem voor Mij”. Nogmaals riep God hem om zijn realiteit achter te laten en in de realiteit van het Koninkrijk van de Hemelen te komen. Het einde hiervan kent u al, zo niet dan kunt u Genesis 22 lezen.
De waarheid is het volgende: Als u moe bent om andere mensen te horen praten over de wonderen van God in hun leven, getuigenissen en nog meer getuigenissen van mensen wiens leven getransformeerd werd, doe dan wat zij deden.
Waarom zijn wij de kinderen van het geloof van Abraham? Omdat wij gehoorzamen. Dit geloof van gehoorzaamheid aan het Woord van God is hetgeen dat u uit uw moeilijke realiteit zal halen naar de realiteit van God. U zult de “on” van onmogelijk weghalen om er mogelijk van te maken. De beslissing is echter altijd van ons.
We hebben ook mensen gezien die gedurende een bepaalde tijd in het Koninkrijk van de Hemelen hebben geleefd, maar heimwee kregen en terugkeerden naar hun realiteit. We hoeven niet eens te zeggen dat hun leven vandaag de dag een ware hel is.
Met dank aan: bisschop Gonçalves