Img_anjo-706x410Denken aan en zich af te vragen in wat voor situatie u leeft, is het beginpunt voor een actie van het intelligente geloof.
Abraham vroeg zich dingen over zijn leven af en kwam hierdoor in opstand tegen de religiositeit van zijn generatie, vooral omdat hij zag dat het niets voor hem en zijn familie kon doen. Hoe kon hij in iets geloven dat niet eens kracht had om iets voor hemzelf te doen? Zijn opstand en intelligentie openden de weg om de Ware God te leren kennen. Maar voordat hij Abraham werd, heette hij Abram. Hij was Een Chaldeeër, een volk dat, net als zijn buurlanden, goden voor allerlei dingen had: de god van dit en dat, de god van water, vruchtbaarheid, planten, donder etc.
Maar voor Abram was God Heer van alles, Hij was de Allerhoogste en Soeverein.
Volgens een Joodse traditie was de vader van Abraham een verkopen van, een verkoper van “heiligen”. Hij verkocht de beelden van de Chaldeeuwse goden. Op een dag moest de vader van Abram ergens naartoe gaan en liet hem achter als verantwoordelijke voor zijn winkel van beelden.
Abram, die in opstand kwam omdat zijn niet in de Enige God geloofde waarin hijzelf geloofde, nam een hamer en brak alle beelden, maar één beeld brak hij niet, dat beeld was zo groot als een mens, hij plaats de hamer in de handen van het beeld en wachtte zijn vader op.
Toen hij arriveerde, zag hij de verwoesting, alles was gebroken. Kijkend naar het grote standbeeld met de hamer in zijn handen vroeg hij zijn zoon wat er was gebeurd.
Abram zei dat het grote beeld die verwoesting had verricht en alles had gebroken, de vader antwoordde hem, hoe kon hij dat gedaan hebben als hij geen leven had, hij was maar een standbeeld!
Abram antwoordde toen, als hij alleen maar een standbeeld is en geen leven had, waarom geloofde zijn vader dan in hem?
Met dank aan: bisschop Aroldo Martins