Geestelijkheid is geen show die je voert, op zoek naar applaus.
Het is logisch dat tijdens openbare bijeenkomsten, waarvan het doel het gebed en de toewijding aan God is, het onvermijdelijk is dat onze acties zichtbaar zullen zijn. Dit is niet het probleem, maar wel wanneer onze acties van geloof niets meer worden dan een theateruitvoering om anderen te imponeren. God zoekt geen acteurs. Hij zoekt oprechte mensen.
Jouw kamer is een plaats van enorme kracht. Je kunt daar, of op welke plek dan ook, ver van andermans ogen, praten met God. Al je bezorgdheid en angsten voor Hem uitstorten. Begeleiding vragen. Huilen. Lachen. Je dromen en toekomstplannen presenteren. Je berouwen over je fouten. Kracht zoeken om door te gaan en te overwinnen.
Helaas gebruikt niet iedereen deze kracht. Ze denken dat God al weet wat ze nodig hebben en het daarom niet nodig is om te bidden. Ze zeggen dat ze geen tijd hebben of geen zin hebben. Ze weten niet hoeveel ze verliezen.
Een oude wijze christen zei ooit eens: “Wie op zijn knieën leeft, struikelt niet”. Vervolgens deze Gedachte van Jezus zul je, behalve dat je niet struikelt, publiekelijk beloond worden.
Misschien komt jouw publiekelijke schaamte juist vanwege jouw trots om niet te buigen en te bidden wanneer je alleen bent.
Bisschop Renato Cardoso