bds40“Ik doe van alles, maar God zegent mijn financiën niet”

Ongeveer 25 jaar geleden woonde ik een nachtwake bij, hier in São Paulo in het Portuguesa gymnasium, waar Bisschop Macedo sprak over de plichten van elke persoon in het Werk van God. Toentertijd dacht ik. “Nou, dit is niet voor mij, omdat ik het Werk van God niet doe en ook niet zal doen. Ik ben geen helpster, ik ben geen vrouw van een pastor en ik heb geen roeping. Ik kon thuis in bed blijven…” Wat was ik een onnozel meisje!
De bisschop zei dat er onder de christenen twee soorten mensen zijn en wij moesten op dat moment daar, tijdens de nachtwake, vaststellen wie we waren en beslissen wat voor soort Christen wij zouden zijn vanaf die dag. Hij vroeg ons om een beslissing te nemen:
“Of u heeft de roeping om te dienen op het Altaar en u neemt nu de beslissing dat u Hem gaat dienen op het Altaar, of u heeft die roeping niet, maar u gaat een sponsor worden van het Altaar. Het is het een of het ander. Dus, kies nu wat uw rol zal zijn in het Koninkrijk van God!”
Wauw! Het kwartje viel! Het feit dat ik de roeping niet heb om op het Altaar te dienen, betekent niet dat ik niet de verplichting heb om mijn rol voor het Altaar te vervullen. Iedere Christen die niet dient op het Altaar dient te weten dat zij een verplichting hebben om voorspoedig te worden, omdat zij een taak als ondersteuners hebben die vervuld moet worden.
Misschien heeft u de wens om voorspoedig te worden om uw familie te bewijzen dat u niet die doorsnee persoon bent die ze steeds zeggen dat u bent. Misschien is het om uw ego te strelen. Of het kan zijn om het uw vijanden in te wrijven zodat zij kunnen zien hoe hoog u in het leven bent gekomen. Kortom, de redenen kunnen verschillend zijn, maar uiteindelijk dienen zij samengevat te worden in één hoofdreden: de rol vervullen waarvoor u bent geroepen. Misschien is dit waarom u “alles heeft gedaan”, maar uw leven is niet veranderd?
Ik verliet die nachtwake niet als een ondersteuner van het Altaar, omdat ik toen nog geen baan had, maar ik ging weg, wetende wat mijn rol moest zijn in het Werk van God (waarvan ik, in eerste instantie, niet dacht dat ik er deel van zou uitmaken – ik streefde er niet naar – omdat ik niet zocht naar het dragen van een uniform of het hebben van een titel).
In staat zijn om anderen te tonen dat u voorspoedig bent is goed. In staat zijn om hun, die aan uw vermogen twijfelden, te tonen dat u nu voorspoedig bent is ook goed. Uw vijanden stil krijgen door uw goede getuigenis is geweldig. Maar, beter dan dit alles is dat u zich, zoals velen van ons beweren te willen, in het midden van God’s wil bevind. En de wil van God is om meer mensen te bereiken, het maximaal aantal zielen tot Zijn Koninkrijk te brengen. Dit kan niet gedaan worden zonder mannen van God die bereid zijn over de gehele wereld te prediken, maar dit kan ook niet gedaan worden zonder geld.
Deze twee dingen kunnen niet gescheiden worden in het Werk van God, want zonder deze dingen is het onmogelijk om het bevel te vervullen dat zegt: “Ga en predik”. Ik leef niet om op het Altaar te dienen, dat is niet mijn roeping, maar dit betekent niet dat het bevel om te “gaan en prediken” niet aan mij besteed is. Ik zal niet persoonlijk degene zijn die gaat, maar ik heb de plicht om hen te ondersteunen die wel gaan. We hebben beide dingen nodig in dezelfde proporties.
Denk echter niet dat het Werk van God zal stoppen als u het niet sponsort. Wat er zal gebeuren is dat als u uw deel niet doet, met de juiste intentie, God u zal vervangen door iemand anders. Het Werk van God zal niet verliezen, maar u zult verliezen, omdat u het onmogelijk maakt voor God om in uw leven te werken. Degenen waar God op kan rekenen zijn degenen die zullen ontvangen wat eigenlijk voor u bestemd was.
Het leven draait om keuzes en u dient uw rol te bepalen als christen: zult u dienen op het Altaar, of zult u het Altaar ondersteunen?
Met dank aan: Patricia Lages