“Ik weet wat ik moet doen.” Maar u doet het niet. Daar ligt uw probleem. Veel mensen lijden vanwege onwetendheid, omdat ze niet weten wat ze moeten. Maar ik geloof dat er meer mensen zijn die lijden, omdat ze niet doen wat ze wél weten.
Voor deze mensen zei de Here Jezus het volgende:
“…bekeer u en doe (weder) uw eerste werken” (Openbaringen 2:5) NBG ’51
Met andere woorden, u bent gewend om dingen te doen die goed zijn. U weet wat werkt, omdat u het een lange tijd deed. U heeft goede vruchten behaald. Maar om de een of andere reden bent u gestopt. De gevolgen waren rampzalig.
U weet wat u moet doen, maar tussen weten en doen zijn er bepaalde blokkades:
 
– Trots
– Schaamte
– Verlegenheid
– Wrok
– Luiheid
– Afleidingen
– Tevreden zijn met uw huidige situatie
– Twijfels
– Angst om te falen en niet degenen te worden die u ooit was
– Besluiteloosheid
– Uitstelling
Het lijkt erop dat u zo ver van uw eerste werken bent, dat u niet in staat zult zijn om ze te redden. Maar de waarheid is dat u heel dichtbij bent, zo dichtbij als de woonkamer naast u. Om naar de woonkamer te gaan hoeft u alleen maar door een deur te gaan. Om terug te keren naar uw eerste werken dient u alleen een beslissing te nemen om meteen te beginnen. Is het moeilijk om deze beslissing te maken? Helemaal niet. Het moeilijke is, wat u waarschijnlijk al denkt: hoe bij die beslissing te blijven…
Maak u niet druk. Wees niet bezorgd over wat er later op de dag zal gebeuren, morgen of overmorgen. Wees alleen bezorgd over het hier en nu. Maak een beslissing om te doen wat u weet dat u nu moet doen. En blijf dat later, met de tijd, steeds doen. Wanneer u zich ontmoedigd voelt of blokkades tegenkomt, herinner u zich dan deze les en beslis opnieuw om door te gaan met uw eerste werken. Deze constante beslissing om te doen wat goed is, is de deur die naar het succes leidt.
Zo simpel is het. Wij zijn degenen die het moeilijk maken.
Denk op dit moment aan de dingen waarvan u weet dat u ze moet doen, maar tot nu toe nog niet hebt gedaan en beslis om ze nu te doen – ten minste één ding. Het maakt niet uit hoe klein de eerste stap is. Begin nu, zodra u klaar bent met het lezen van deze boodschap.
Vertel me niet wat u weet. Vertel me wat u gaat doen.
Bisschop Renato Cardoso