significado-inteligenciaKent u de betekenis van het woord intelligentie?
Het woord “intelligentie” is afgeleid van twee woorden in het Latijn: Inter en legere.
“inter” betekent “tussen” en de betekenis van “legere” is “kiezen.” Een intelligent persoon is dus degene die geleerd heeft om te kiezen.
Hij weet dat het goede beter is dan het slechte, dat vertrouwen angst dient te overwinnen, dat liefde groter is dan de haat, vriendelijkheid beter is dan wreedheid, geduld beter is dan intolerantie, beter nederigheid dan arrogantie en dat de waarheid nuttiger is dan onwetendheid.
Intelligent zijn houdt in om te weten hoe u, onder zoveel keuzes, dient te kiezen wat het beste voor u is.
Dus gebrek aan intelligentie leidt mensen tot het maken van overhaaste, emotionele en ondoordachte keuzes. Ze zijn niet dom, maar kiezen om dat te zijn.
Intelligentie is een geschenk van God dat exclusief voor de mens is. Niemand anders is in staat om dit aan ons te geven. Dus de grootste lof die wij aan Hem kunnen geven is om deze intelligentie te gebruiken. Hij wil niet alleen ons geloof. Hij wil ons geloof dat gepaard gaat met intelligentie.
Mijn intelligentie zegt mij dat het slimste dat ik kan doen is het advies volgen van Degene die mij slim heeft gemaakt.

“Onderhoudt ze dan naarstig, want dat zal uw wijsheid en uw inzicht zijn in de ogen der volken, die bij het horen van al deze inzettingen zullen zeggen: Waarlijk, dit grote volk is een wijze en verstandige natie” (Deuteronomium 4:6).

Bisschop Renato Cardoso