bds0911-2-870x418Jij bent zeker ooit weleens in contact gekomen met een oplichter. Vandaag de dag zijn er duizenden overal verspreid. Er bestaat zelfs een classificatie voor hen: eerste rang, tweede rang… hoe meer ze op elkaar lijken, hoe beter ze kunnen bedriegen!
De handel van kunstwerken lijdt elke keer steeds meer onder valsheid en elke keer worden ze perfecter dan die van grote artiesten. Talentvolle mensen die hun eigen werk kunnen maken, verlenen hun diensten om te bedriegen.
Je hebt vast wel eens gehoord over de valse politici, valse dokter, valse pastor, valse helper, valse profielen op het sociale netwerk enz.
Daarom zien we dat de samenleving de waarde aan het verliezen is. De corruptie van het menselijke hart heeft zo een punt bereikt dat het een behoorlijke klus is om ermee te leven.
Valsheid lijkt normaal en acceptabel.
De ergste crisis is niet economisch of politiek. Het probleem is niet de stijging van de benzineprijs of het gebrek aan onderwijs, zoals velen denken. Ondanks het feit dat dit alles heel erg is, zijn er vele ergere dingen die zich in het binnenste legeren en ze maakt tot wat ze daadwerkelijk zijn.
Er zijn mensen die in staat zijn om alles te doen om vooruit te gaan en hun persoonlijke ambities te realiseren.
Ze doen zich voor als iets dat ze niet zijn, tonen de zoetheid van de zoetstof (niks natuurlijks) aan wie geïnteresseerd zijn, ondermijnen anderen op een subtiele manier, manipuleren, creëren misverstanden en hebben een gewoonte om te zeggen wat mensen willen horen.
Vaak lukt het de mensen die vals zijn om uitblinkende posities te bereiken. Ze maken discipelen – mensen met hetzelfde karakter.
Aan wie geïnteresseerd is: lekkernijen, kusjes, een brede glimlach, schouderklopjes en gunsten.
Aan wie niet geïnteresseerd is: onverschilligheid, op voetjes trappen en grofheid.
Komt één van deze situaties jou bekend voor?
In de tijd van de Here Jezus waren er al vele hypocrieten. Zij veroorzaakten een enorme schade aan het geloof. Ze legden de mensen enorme lasten op met onpraktische leringen. Zij veranderden de tempel tot een rovershol en hun volgelingen waren heel erg religieus. Zij waren de enige die ernstige woorden van de Here Jezus hoorden, zoals: “adderengebroed, aan de buitenkant lijken jullie rechtvaardig, maar diep van binnen zijn jullie als gewitte graven (zie Matteüs 23:27)”.
Weet je dat de emotionele mensen meer risico lopen om bedrogen te worden en lijden. Dus wees rationeel en observeer altijd.
Geloof niet alles wat je wordt gezegd, vooral als het een onderwerp is dat te maken heeft met een ander persoon – vraag (zelfs al is het intern). Dit voorkomt dat je onrecht begaat in het geval dat het niet waar is. Heb een uitvergrote visie, oftewel, een beeld van de persoon. Dit helpt om haar karakter en intenties te kunnen waarnemen.
Ik kan deze tekst niet beëindigen door alleen maar over anderen te praten en onszelf te vergeten. We moeten onszelf in elk detail evalueren:
• Geef alleen een compliment als je echt vindt dat het verdiend is – social media is vol van dit gedrag. Ze schrijven MOOI, terwijl ze het eigenlijk verschrikkelijk vinden.
• Zeg niet dat je de persoon heel veel mist, terwijl je in feite niet met die persoon zou willen wonen.
• Ga niet naar de kerk om te voldoen aan een plicht.
• Toon nooit iets wat je niet bent.
Wees altijd eerlijk, zelfs al heb je hierdoor minder vrienden of word je buitengesloten uit een vriendenkring. Het kan zijn dat jouw weg moeilijker en langer zal zijn, toch is dat de beste weg om te bewandelen.
Voor mij is er niets waardevoller dan dat iemand mij haar oprechte vriendschap aanbiedt. En voor jou?
Tot de volgende keer!
Núbia Siqueira