jacoWij allen hebben ten minste twee verhalen in ons binnenste. Één met een gelukkig einde, de ander met een desastreuze toekomst. Het goede en het kwade. Het geloof en de twijfel. De liefde en de eenzaamheid. Gezondheid en ziekte. Wij willen altijd de ene, maar vrezen de andere.
Er was een man genaamd Jakob die deze innerlijke strijd gedurende bijna zijn gehele leven meemaakte. Sinds hij in de buik van zijn moeder zat, had hij een belofte van God ontvangen. Die belofte garandeerde dat hij een gezegende toekomst zou hebben, waarin hij de plaats van zijn vader Isaak zou overnemen en de leider zou worden van zijn stam. Met de jaren leek de werkelijkheid echter ver van die belofte te zijn.
Zijn tweelingbroer, Esau, was degene die alle eigenschappen bezat van een geboren leider. Hij was een jager, sterk en dapper. Jakob beschikte over een wat rustigere aard, hij was meer huiselijk. Dit zorgde ervoor dat zijn vader zijn broer als zijn favoriet beschouwde.
Twee verhalen streden in het binnenste van Jakob. Één zei dat hij groot, gezegend en gelukkig zou worden. De andere, de werkelijkheid, toonde hem een zwakke man, genegeerd door zijn vader, in de schaduw van zijn broer, onzeker over zichzelf.
De grote ontdekking van Jakob was dat hij het verhaal van zijn leven zelf kon beslissen. Door middel van een strijd met God veranderde hij alles met betrekking tot zichzelf, zelfs zijn naam.
U heeft ook twee verhalen in uw binnenste. Misschien voelt u zich gegijzeld door het verhaal dat slecht eindigt en ver van het verhaal waarin u de hoofdrol zou willen spelen.
Ik heb geen enkele twijfel over welk verhaal u zou willen kiezen. De enige vraag is of u bereid bent om met God te strijden zodat dat verhaal in uw leven vervuld kan worden.
Met dank aan: Bisschop Renato Cardoso