cristianeemaeWeet u iets leuks dat ik vergeten ben om te vermelden? Mijn moeder heeft alles wat zij heeft geleerd weer van haar eigen moeder geleerd. Dat wil dus zeggen dat deze kostbare wijsheid van generatie op generatie wordt doorgegeven. En, in mijn geval, van generatie naar zeer veel generaties.
Mijn eerste boodschap ging over respect en ik moest daar nog een beetje over praten in mijn tweede boodschap. De tweede boodschap ging over hoe men een goede huisvrouw moest worden. En nu bij de derde boodschap van deze serie gaat het over uw echtgenoot eren.
Precies, wie had dat nou kunnen zeggen, toch? Uw man eren. Het kan voor velen op een grap lijken! Ik kan me nu al de frons op de voorhoofden van velen inbeelden, die zeggen: “Wat zeg je nou? We moeten alleen God eren!!!”
Het is vreemd hoe vandaag de dag alles, wat met de man te maken heeft, tot een grap is veranderd… Wij hebben geen moeite om onze kinderen te eren. Soms is de zoon achter de tralies en zijn moeder blijft hem eren door te zeggen: “Hij is een goeie jongen die zich met slechte vrienden heeft ingelaten, maar hij heeft een goed hart…”
De mensen eren zelfs onbekenden, zoals beroemdheden. Ze houden hun bij, delen alles wat zij zeggen en aanbidden hun… “Mijn God, ik aanbid Gisele Bündchen, zij is zo mooi!”
Maar de man niet. Bij hem zien de vrouwen alleen maar wat hun niet behaagt: die dikke buik; de rommel die hij achterlaat in het huis waar hij ook gaat; het feit dat hij niet leuk vindt wat zij wel leuk vindt; het feit dat hij bijna nooit met haar praat; en ga zo maar verder.
Als de énige persoon ter wereld die besloten heeft om zijn onafhankelijkheid als vrijgezel op te offeren, zodat hij aan uw zijde kon staan het niet waard is om geëerd te worden, wie is dat dan wel? De celebrity die niet eens weet dat u bestaat, of uw kind die het zich helemaal niet uitmaakt hoe hij/zij u beschaamt?
En weet u wat het ergste gevolg is van deze verkeerde opvatting van veel vrouwen? Dat zij ook door hun mannen niet geëerd worden. Kent u dat soort man die de vrouw die hij heeft niet waardeert?
Hij wordt thuis waarschijnlijk ook niet geëerd.
Toen ik opgroeide zag ik hoe mijn moeder mijn vader eerde. Ten tijde dat hij geen tijd had om met ons te zijn, zei zij dat hij de mensen aan het helpen was en daarom niet met ons kon spelen en wij begrijpen dat en bewonderden hem zelfs daarvoor. Ik zag nooit mijn moeder klagen dat mijn vader geen tijd voor ons vrijmaakte, al was dat eigenlijk wel zo. Ik heb mijn moeder nooit slecht zien praten over mijn vader, niet met ons of met anderen. Integendeel zelfs, zij eerde hem altijd tegenover ons en anderen.
Weet u wat zij hierdoor heeft bereikt? Een bewonderenswaardige man, die niet alleen geliefd is door zijn kinderen, maar ook door miljoenen mensen. Wij hebben allen de echtgenoot die wij verdienen… beste vriendinnen, denk hierover na.
Met dank aan: Cristiane Cardoso