bankWie is groter, u of uw saldo op uw bankrekening?
Serieus, denk even over deze vraag na. Ongeacht uw saldo op uw rekening, zij het miljoenen of zij het rood, wie is de grootste tussen jullie tweeën, u of het geld?
U weet wat het antwoord is dat u zou moeten geven. U bent de grootste. En u zou gelijk hebben, tenminste theoretisch gesproken. Maar, in de praktijk, is het misschien niet zo simpel.
Ik zou zeggen dat Glen James zeker weten groter is dan zijn bankrekening. Ten eerste had hij niet eens een bankrekening. Glen was een dakloze man die sinds 2005 op de straten van Boston, in Amerika, leefde. Op een mooie dag, toen hij door de straten aan het zwerven was, zoals hij dat gewoonlijk deed, vond hij een rugtas met 40.000 dollar (ongeveer 30.000 Euro). “Gevonden is niet gestolen”, toch? Maar dat gold niet voor Glen.
Ook al had hij geen huis en moest hij bedelen om te eten, toch ging hij naar het politiebureau en gaf de rugtas, die ook de paspoort bevatte van de eigenaar. De politie vond de eigenaar en gaf hem zijn geld terug. Dit verhaal trok de aandacht van de media in de gehele wereld. Ethan Whittington, die in een andere staat woonde, zag het nieuws hiervan en, geïnspireerd door de daad van Glen, begon een inzamelingscampagne op het internet om hem te helpen van de straat te komen. Één maand later had die campagne al 160.000 dollar bijeengezameld (ongeveer 120.000 Euro) voor Glen.
Glen, Ethan en die politieagenten zijn zeldzame mensen op deze wereld. De meerderheid van ons zou, in diezelfde omstandigheden, niet hebben gedaan wat zij deden. Zij toonden, in de praktijk, aan dat zij groter zijn dan hun bankrekening.
Als u groter bent dan uw bankrekening, en hij staat laag op dit moment, waarom bent u dan gedeprimeerd?
Één reden waarom God de tiendes en offerandes heeft ingesteld is zodat wij altijd boven het geld konden staan en er niet onder gebukt gaan. Het idee van de tiende is om te erkennen dat God de baas is van alles, en niet wij. Het idee van de offerandes is om onze vrijgevigheid en de zekerheid dat Hij ons nooit iets zou doen ontbreken, te doen stimuleren.
U bent groter dan uw bankrekening omdat:
– U een intelligent wezen bent, geld is maar papier
– U het geld maakt, geld maakt u niet
– U een waard hebt dat door geen enkel geld gekocht kan worden
– U een kind van de Eigenaar van al het goud en zilver van deze wereld bent
– Op een dag alles zal achterblijven, maar u zult voor eeuwig leven
Als u deze overtuiging heeft, dan za het geld achter u aankomen, zoals dat ook met Glen gebeurde. U zult dan nooit de angst hebben om vrijgevig te zijn en om te geven aan wie het verdient en zelfs wie het niet verdient.
U bent groter dan uw bankrekening. Geloof hierin. Leef hierdoor.
Met dank aan: bisschop Renato Cardoso