jvo_zgnZondag 2 oktober stond helemaal in het teken van het Zeg Gewoon Nee (ZGN) evenement, oftewel hét evenement van 2016. De vorige editie in 2015 overtrof alle verwachtingen: “zal het dit keer weer de verwachtingen overstijgen?” luidden de gedachtes.
Het parkeerterrein werd omgetoverd naar een groot festiviteit. De stoelen en het podium stonden klaar voor de jongeren uit geheel Nederland. Vóór 16:00 stroomde het terrein vol met jongeren uit Amsterdamimg_0872, Almere, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Jongeren van alle leeftijden.
Er heerste een aanstekelijk positieve en gezellige sfeer.
Het Zeg Gewoon Nee 2016 trapte af met de bekende JVO (Jeugdgroep van Oranje) liedjes. De stemming van het publiek was al aardig hoog. Het programma stond vol met diverse optredens: van zang, rap, toneel, tot step. Optredens door jongeren en voor jongeren. Het enthousiasme droop van het publiek af bij elk optreden. JvO Dynamics uit Eindhoven toonde met hun toneel aan de jongeren dat het belangrijk is om nee te zeggen, zelfs als je groepsdruk ervaart. Zij illustreerden dit met een komisch optreden dat bestond uit toneel en dans. De jongeren van de groep Extreme, van de JVO uit img_0961Rotterdam lieten met een afrohouse dansoptreden zien dat je als jongere door de juiste beslissingen alsnog plezier kan hebben in het leven. Ook de RF-crew verbaasde een ieder weer met een geweldig step optreden. Als afsluiter presenteerde de groep Extraordinary van de JVO uit Den Haag een nieuw ZGN lied, dat er voor zorgde dat het publiek binnen no-time voor het podium stond mee te swingen.
Naast de vele optredens was er ook aandacht voor de belangrijkste boodschap van de dag: ‘Zeg Gewoon Nee’. Twee JvO-leden vertelde over dsc_0033hun eigen levensverhalen en hoe zij tegen ongelukkige situaties in hun levens nee wisten te zeggen. Zo wist Shadelise nee te zeggen tegen haar zelfmoordgedachtes en Ephrem leerde nee te zeggen tegen de groepsdruk, wat hem in het verleden in de gevangenis deed belanden.
Tussen de optredens door gaven JVO-coördinator Christian en JVO-leider Eddy een bemoedigend woord wat betreft “NEE” zeggen in bepaalde situaties. JVO-leider Eddy gaf een voorbeeld door middel van een spel, dat aan de jongeren en zelfs ouderen die daar aanwezig waren, liet zien hoe de mensen in de omgeving, zonder veel te hoeven doen, img_0935anderen kunnen beïnvloeden, maar als je op tijd bent en “NEE” kan zeggen in situaties die jouw leefstijl op een verkeerde manier kunnen beïnvloeden, dan heeft dit voor jou alleen maar positieve gevolgen. Wees sterk en zeg “NEE” wanneer het moet!
Het doel van het ZGN evenement was op een positieve manier het bewustzijn te brengen tot de jongeren, dat zij de kracht hebben om nee te zeggen. Die boodschap is luid en duidelijk overgekomen bij de jongeren. Een ieder liet na afloop weten volop te hebben genoten van het evenement en iets nieuws mee te hebben meegenomen uit de boodschappen. De jongeren die de vorige edities hebben meegemaakt, bevestigden dat deze ZGN de laatste editie wederom had overtroffen.