Milton S. Hershey werd op 13 september 1857 geboren op het platteland van Pennsylvania. Zijn vader was een dromer, maar hij had geen doorzettingsvermogen, als een project waar hij aan werkte niet lukte, dan verhuisden ze en begon hij een nieuw project. Het constante verhuizen waren niet goed voor de studies van de jongen die van school afging zonder de voltooiing van het basisonderwijs. Zijn moeder echter had een positieve invloed op hem en leerde haar enige zoon het belang om een trouwe tiendegever te zijn, God te gehoorzamen en te volharden.
Nadat hij een tijd een werknemer was, besloot Milton dat hij een ondernemer zou worden en investeerde in een karamelfabriek. De onderneming faalde, maar hij probeerde het nogmaals. De onderneming faalde nog een keer. Hij had geen geld en ook geen geloofwaardigheid, maar hij deinsde niet terug. Hij herinnerde zich wat zijn moeder hem had geleerd en bleef achter zijn droom aan gaan. Dit keer haalde hij goede contracten binnen en werd hij voorspoedig. Bij een bezoek aan de World Columbian Exposition in 1893 zag hij een Duitse machine die chocolade maakte. Hij was gefascineerd. Hij besloot om hem te kopen en zijn karamelsnoepjes te bedekken met chocola.
Vanwege zijn succes had Milton het idee om melkchocoladerepen te maken. Maar er was één klein probleempje: niemand wist hoe dat gemaakt moest worden. Toentertijd was het een luxeproduct, dat heel duur was, gemaakt in Zwitserland en de formule om het te maken werd geheim gehouden. Hershey deinsde niet terug, hij was vastbesloten om een formule te ontwikkelen om deze lekkernij te populariseren. Hij werd gezien als een gek, maar zijn volharding zorgde ervoor dat het succes onvermijdelijk was. Zonder zijn moeite (die werd gedaan door vallen en opstaan) zouden u en ik waarschijnlijk nooit van deze lekkernij genieten.
Milton verkocht zijn karamelfabriek en bouwde de Hershey’s chocoladefabriek in zijn geboortestad, omgeven door melkveebedrijven. Toen hij trouwde, vond hij in zijn vrouw Catherine (Kitty) een grote partner voor zijn reizen, dromen en projecten. Ze hadden geen kinderen, maar Kitty had een idee om een school te bouwen voor weeskinderen en zodoende een toekomst te bieden aan degenen die geen ouders hadden. Omdat hij zelf zijn studies nooit had kunnen afmaken, accepteerde hij het idee met open armen.
In tegenstelling tot de meerderheid van de ondernemers van die tijd, begreep Milton dat werknemers die een goede levenskwaliteit hadden, beter werkten en produceerden. Hij bouwde een complete stad voor hun: met een bank, winkels, huizen, scholen, park en zelfs een dierentuin! Toen Kitty stierf, besloot Hershey om het fortuin dat zij samen hadden opgebouwd aan goede doelen te schenken en om door te gaan om hun dromen uit te voeren, dat was om kansen te geven aan de kansarmen.
Tijdens de wereldwijde crisis genaamd de Grote Depressie, was Hershey in staat om voorspoedig te worden. Hij was niet alleen in staat om te vermijden dat mensen werden ontslagen, maar hij slaagde er zelfs in om mensen aan te nemen en het zelfvertrouwen van de mensen die met hem werkten te verhogen. Hij werd bekend om het feit dat hij de kwaliteit van zijn producten en het welzijn van zijn werknemers boven de winst zette en hij werd de grootste chocolade fabrikant ter wereld. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de Hershey Foundation. Het ondersteunt een school die gratis onderwijs, beroepsopleiding, huisvesting, kleding, voedsel, gezondheid en begeleiding biedt aan meer dan 1.100 jongens en meisjes. Tot de dag van vandaag ontvangt Hershey Town nog steeds toeristen en Milton wordt nog steeds gezien als een genie, voorbeeld van volharding, eerlijkheid en ethiek, met een diepe liefde voor de mensheid.
Iets interessants: Tijdens één van zijn reizen door Europa kocht Hershey een ticket voor de eerste reis van een immens schip die naar de Verenigde Staten zou reizen. Echter, in april 1912, toen het tijd was om aan boord te gaan, werd Kitty ziek en Milton besloot om de reis te annuleren. Het schip was de Titanic en Hershey ontkwam aan één van de meest tragische gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Hij werd gezien als een geluksvogel, maar Hershey wist dat hij over Gods bescherming beschikte, vanwege zijn trouwheid.
Vanessa Lampert